El mes de Gener al Calendari dels Brillants

Per sant Vicent de la Roda, herpes
el dia allarga una hora.

Què cal fer:

A la muntanya: Fer brossa per al corral. Al camp: Vinya: podar i empeltar. Després de la poda fer un tractament per al llampat i el remugat amb arsènic sòdic a raó de 200 grams per motxilla, mind tenint en compte que el cep no estiga mogut. Ametler: plantar, podar i fer un tractament d’hivern amb olis grocs. Taronger: plantar. Olivera: adobar. Al jardí: Cremar els residus de la poda, podar, esqueixar i plantar arbres i arbusts de fulla caduca. Es pot trobar en flor: mimosa fina, iberis, azalea i pensaments. A la mar: Com que són les calmes de gener, els eriçons són a frec de mà. A casa: Els vostres animals domèstics estan en zel i si voleu que tinguen descendència sigueu complaents i deixeu-los que vagen a la nit de marxa. Si voleu tindre aviram casolà és el moment de posar la lloca a covar. Als mercats podreu comprar polls a bon preu. Els reis d’orient passen pels nostres pobles. Estimeu aquest costum i torneu a posar el cabàs amb palla penjat al balcó.

Dotories del mes:

  • El dia de Cap d’Any se celebrava antigament la festa de la Mare de Déu del Bon Any i les xiques se li encomanaven perquè els mantingués ben bonic el seu cabell.
  • Els antics creien que avui s’havia de donar el bon dia i parlar als arbres perquè, agraïts, donaren millor renda.
  • Les dones que tenen per costum agranar la frontera de sa casa han de fer-ho de fora cap a dins perquè així no tiren la bona sort al carrer. Cal fer-ho al contrari si eixe any la sort ha estat roïna.
  • Per la lluna vella es pot endevinar quin temps farà la resta de l’any. La millor canya per a fer bardissa, nugar les tomaqueres i piquets per a vinya s’ha de tallar al canyar per la lluna vella.

El llaurador natural:

Per a combatre el poll, aranya roja, xinxes i caparretes cal tindre en compte que ponen els ous dins de la corfa dels troncs. Convé que la rasqueu i que l’arruixeu després amb la següent mescla: 4,5 litres d’oli lleuger d’oliva amb 0,9 kg de sabó. Es posarà tot a bullir i ho trascoleu. Ho fareu per lluna creixent ja que hi ha una mica de muda a la pell dels cucs esmentats.

Les devocions populars:

Mes dedicat al Nen Jesús. El 17 és la novena per la unitat de l’església.

Els jocs dels xiquets:

Deuen jugar a ferir amb la pilota i les xiquetes a la «tella». Si són de bolquers a «tita tita pon un coco».

Els patrons del mes:

4. St. Titus, patró dels que no creixen. 7. St. Ramon de Penyafort, advocat dels malalts del ronyó. 10. St. Gem, advocat dels que no tenen gana de menjar. 13. St. Hilari, invocat contra les serps. 17. St. Antoni Abat, patró dels animals domèstics. 21. Sta. Agnés, patrona dels jardiners.

Informacions fito-zoofenològiques

Les raboses entren en zel. Floreix l’eucaliptus. Els corbs comencen a entrar en zel i fan el vol de noces. Augmenta la població de pinsans. Algunes guatles es queden als nostres camps a fer la hivernada. Bon temps per a recollir les fulles verdes de llorer.

Observacions astronòmiques del mes:

 

Totes les informacions estan fetes per a tots els mesos a les 21 hores a temps universal. A les llunes nova i vella aneu a la mar a les seques de gener. El dia 28 trobareu Júpiter en una oposició favorable. Aquest període durarà fins al mes de juny. El dia 3 de gener hi ha pluja d’estels fugissers, són els Quadràntids. Període favorable per a l’observació de la llum zodiacal de gener fins a abril 1 hora i 30 minuts després de l’ocàs cap a l’oest. Podeu observar la nebulosa d’Orió. La M-42 al S les Cabrelles al zenit. Les Plèiades a 55º, el cúmul M-38 al zenit. La galàxia M-31 i el cúmul estelar M-50 al costat de Sírius. Podeu observar al S A Antares.

 

Beatus ille, qui procul negotiis,
ut prisca gens mortalium,

 

 

1. Dt. Cap d’Any. Huitada de la Nativitat del Senyor. Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu. Jornada Mundial de la Pau.

2. Dc. Sants Basili el Magne i Gregori Nacianzé. La Mare de Déu de la Victòria.

3. Dj. Santa Genoveva, Sants Anter, papa i mtr. Daniel i Atanasi, mtrs.

4. Dv. Sants Titus, Aquil·lí, Rigobert i la beata Àngela de Foligno.

5. Ds. Sant Flemidià del Conflent. Santa Pola i Sant Eduard d’Anglaterra. La Nit dels Reis de l’Orient.

6. Dg. L’Epifania del Senyor. L’Adoració dels Sants Reis d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar.

7. Dl. Sant Raimon de Penyafort. Sant Crispí.

*8. Dt. Santa Gúdula i Sants Julià i Eladi.

9. Dc. Sant Eulogi de Còrdova i Sant Joan Francesc.

10. Dj. Sants Guillem i Nicanor.

11. Dv. Sants Anastasi, Alexandre bisbe, Salvi, Higini i Honorat d’Arles.

12. Ds. Sant Nazari de Sant Miquel de Cuixà, Sants Arcadi i Modest. Sta. Tatiana (Tània).

13. Dg. El Baptisme del Nostre Senyor. Diumenge de septuagèsima. Sants Hilari, – bisbe i doctor. Gumersind, Leonci i Santa Verònica.

14. Dl. Sant Joan de Ribera arq. de València.

*15. Dt. Sant Maur del Rosselló i Sant Joan Calibita.

16. Dc. Sants Fulgenci i Marcel, i Santa Priscilla. Sants Verart, Pere, Atyuto, Acursi i Otó, protomàrtis franciscans a Marroc el 1219.

17. Dj. Sant Antoni Abat o del Porquet.

18. Dv. Santa Prisca i Sant Faci, confessors.

19. Ds. Sant Canut, rei de Dinamarca i Sant Màrius màrtir.

20. Dg. II Ordinari. Diumenge de sexagèsima. Sants Sebastià, mtr. Fructuós, bisbe i – els seus diaques Eulogi, Auguri. Fabià, papa i màrtir.

21. Dl. Sants Epifani i August. Beata Josepa Maria de Santa Agnès, agustina filla de – Benigànim el 1596.

*22. Dt. Sant Vicent màrtir de València. Primer patró de la ciutat de València.

23. Dc. Sant Ildefons bisbe i Sant Trobat.

24. Dj. Sant Francesc de Sales bisbe, Sant Pau i Sant Felicià.

25. Dv. Conversió de Sant Pau. Sants Dací, Datiu i Mer.

26. Ds. Sants Timoteu i Titus bisbes. Sant Policarp màrtir i Santa Paula vídua.

27. Dg. III Ordinari. Diumenge de quinquagèsima. Santa Àngela de Mèrici i Santa Rosalia màrtir.

28. Dl. Sant Tomàs d’Aquino, patró dels universitaris. Sants Gentil i Constanci.

29. Dt. Sant Cesaree i Sant Valerià, qui sofrí presó a València el 315.

*30. Dc. Santa Martina i Santa Sabina.

31. Dj. Sant Pere Nolasc i Sant Joan Bosco. El dijous llarder.

 

Llunes: Nova: 8, Creixent 15.

Aquell home digne, conegut per Quint Horaci, es trobava amb un calendari nou. Cèsar, abans de caure fiblat pels assassins als graons del senat, havia deixat en herència als humans un nou còmput del temps que oblidava els llunaris. Horaci, a l’atri de sa casa mirava l’estel Spica, enlairar-se entelat el cel de Roma per la boirina del Tíber. Començava l’any i la nova era.

 

Plena 22 i Vella el 30

Pel camí conegut per la Via Ostiensis tenia Horaci la seua casa. Obrí la finestra de la cambra observant, com ara a darrers de januarius, les merles picaven l’agret que creixia als solcs de la vinya que havia de podar. Mentre, el seu criat escalfava a la llar un bol de llet amb mel, alhora que torrava una llesca de pa, Horaci rebaixava el tall de la destral arrecerat a l’atri del vent de llebeig.